Wyznaczanie dziedziny
Tomek: Wyznaczanie dziedziny
| | 1 | | 1 | | 1 | |
f(x)= |
| −√( |
| )x−1− |
| |
| | 3log8x−2 | | 2 | | 32 | |
ostatnie wyrażenie jest całe pod pierwiastkiem:
według mnie powinny byc takie warunki:
3log
8x−2≠0
x>0
i wychodzi mi przedział x∊(0, 4)∪(4, 6>
według operonu nie powinno byc tego warunku:
x>0
wie ktoś dlaczego

przeciez logarytm dla x<0 nie istnieje .....

prosze o pomoc...
23 kwi 19:50
Alicja: x−2>0 wart log musi być większa od zera nie sam x
23 kwi 19:53
Tomek: źle to zrozumiałaś...
tam nie ma lod8(x−2)
tylko log8(x)−2
23 kwi 19:59
Cusack: jak dla mnie błąd w odpowiedziach
23 kwi 20:03
ICSP: | | 1 | |
f(x) = |
| − √(1/2)x−1 − 1/32 |
| | 3log8 [x ]− 2 | |
założenia :
0
o x > 0
| | 2 | |
1 o 3log8 x − 2 ≠ 0 ⇒ log8 x ≠ |
| ⇒ x ≠ 4 |
| | 3 | |
| | 1 | | 1 | |
2o ( |
| )x−1 − ( |
| )5 ≥ 0 |
| | 2 | | 2 | |
x−1 ≤ 5
x ≤ 6
Odp
x ∊ (0 ; 6 )/{4}
23 kwi 20:04
23 kwi 20:05
Tomek: ICSP dokładnie tak zrobiłem...
czyli błąd w odp....
23 kwi 20:05
Piotr:
dla ścisłości to 6 należy do dziedziny.
23 kwi 20:07
Tomek: no tak dokładnie i raczej
bo log
8x−2=log
8x−log
864
23 kwi 20:09