Cg. arytmetyczny
zerohunter: W cg. arytmetycznym suma wejściowa wyraża się wzorem Sn=n−2n.
Wyznacz a1, r, wzór ogólny tego ciągu.
Wyliczam S1=a1, czyli −1
S2=0, i tu mi coś nie pasuje, bo wtedy r wychodzi −1, dobrze czy coś pomieszałem?
23 kwi 19:46
zerohunter: Coś źle jest napisane, wzór to Sn=n do kwadratu −2n
23 kwi 19:54
Tomek: S2=a1+a2=2a1+r
0=−2+r
r=2
23 kwi 19:57
irena_1:
Sn=n2−2n
a1=S1=12−2*1=1−2=−1
a1+a2=S2
−1+a2=22−2*2
−1+a2=0
a2=1
r=a2−a1=1−(−1)=2
an=a1+(n−1)*r
an=−1+2(n−1)=−1+2n−2=2n−3
23 kwi 19:59
zerohunter: OK teraz czaję, umiałem to ale wtedy nie pisałem sprawdzianu i mi całkowicie wszystko wyleciało
z głowy bo teraz mamy nowy dział, zacząłem następne zadanie:
Oblicz sumę cg geometrycznego = √3 +3+...+27, doszedłem do tego że q to √3, ale coś mi nie
wychodzi, nie wiem czy jak to pomnożyć, np. a4 to będzie √3x√27 czyli 9? Ale potem mi a5 nie
wyszło
23 kwi 20:10