pole ostrosłupa
ventura: oblicz pole całkowite ostrosłupa trojkatnego, którego krawedz podstawy wynosi 6 a krawedz
boczna nachylona jest do podstawy pod kątem 30 stopni. prosze o rozwiazanie bo chce sprawdzic
sobie wynik
23 kwi 19:24
ventura: POMOŻECIE?
23 kwi 19:42
dero2005:

a = 6
l = 4
h
s =
√l2 − (a2)2 =
√42 − 32 =
√7
P
c = P
p + P
b = 9(
√3 +
√7)
23 kwi 19:48
ventura: super. dobrze zrobiłem. mam jeszcze jedno zadanko. Oblicz pole i objetosc graniastosłupa
szesciokątnego (foremnego), którego pole sciany bocznej wynosi 3 ( sciany sa kwadratami.
oblicz dwie przekątne graniastosłupa
23 kwi 19:51
dero2005:

a
2 = 3
a =
√3
d = 2a= 2
√3
D =
√d2 + a2 =
√12 + 3 =
√15
s = a
√3 = 3
S =
√s2 + a2 =
√9 + 3 =
√12 = 2
√3
P
b = 6*a
2 = 6*3 = 18
P
c = 2P
p+P
b = 9
√3 + 18 = 9(
√3 + 2)
23 kwi 20:05