maturka
Alicja: | | 1 | | √3 | |
Wyznacz sin2xcos2x= |
| − |
| należące do przedziału <0,π> |
| | 8 | | 16 | |
Próbowałam z jedynką trygonometryczną ale nie daje rady...
23 kwi 19:21
Cusack: | | 1 | | 1 | | 1 | |
(sinxcosx)2=( |
| *2sinxcosx)2=( |
| sin2x)2= |
| sin22x |
| | 2 | | 2 | | 4 | |
prawą stronę do wspólnego mianownika, później obustronie pomnóż razy 4 i dalej powinno być już
prosto.
23 kwi 19:26
Cusack: co to za arkusz?
23 kwi 19:27
Alicja: Przykładowe zadania z neta. Niestety nie zamieszczono odpowiedzi... I trochę nie mam jak
sprawdzać, ale chyba idzie dobrze
| | 2−√3 | |
Odnośnie zadania... Zatrzymałam się na sin2x= |
| i... |
| | 4 | |
23 kwi 19:37
Cusack: spierwiastkuj teraz i policz przybliżenie.
spójrz teraz na tablice wartości funkcji tryg.
elegancko wychodzi.
23 kwi 19:40
Alicja: dziękuję bardzo
23 kwi 19:43