matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
dwa kąty trójkąta o polu P mają miary α i β. wyznacz obwód trójkąta.
mq:
dwa kąty trójkąta o polu P mają miary α i β. wyznacz obwód trójkąta.
23 kwi 19:07
mq:
24 kwi 21:35
Bogdan:
γ = 180
o
− (α + β) ⇒ sinγ = sin(α + β)
a
b
c
c sinα
c sinβ
=
=
⇒ a =
i b =
sinα
sinβ
sinγ
sinγ
sinγ
1
1
c sinα
c sinβ
ab*sinγ = P ⇒
*
*
= P ⇒ c = ... dokończ
2
2
sinγ
sinγ
24 kwi 22:06