witam
zvidek: witam.
Wiem że to zadanie wykracza poza zakres matematyki ale może ktoś będzie w stanie mi pomóc to
rozwiązać.
Soczewka skupiająca wykonana z materiału o współczynniku załamania ns=1,65 daje obraz
rzeczywisty przedmiotu w odległości dp=2 dm od soczewki. Po zanurzeniu przedmiotu i soczewki
w alkoholu uzyskano obraz w odległości da=750 mm od soczewki. Proszę policzyć ogniskową
soczewki w powietrzu, wiedząc, że współczynnik załamania alkoholu wynosi na=1,37.
23 kwi 18:52
olo: Pomoże ktoś

.Tez mam problem z tym zadaniem
26 maj 19:31