matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
?
Bartek:
oblicz miarę kąta między odcinkami AB i BC, jeśli punkty A, B, C są środkami krawędzi sześcianu?
23 kwi 18:35
Anka:
a
|DC| =
2
a
ΔCDB− prostokatny, więc |CB|=
√
2
2
kątDBC = α
|CD|
√
2
sinα=
=
, więc α=45 stopni
|CB|
2
23 kwi 19:04