caleczka
Krzysiek:
prosze o rozwiazanie caleczki
23 kwi 18:02
Krzysiek: odwiezam
23 kwi 18:28
Krzysiek: odswiezam
23 kwi 19:11
Krzysiek: ktos ma jakis pomysl?
23 kwi 19:18
Krzysiek: any1?
23 kwi 20:02
Krzysiek: ponawiam
23 kwi 20:26
Krzysiek: gdyby w liczniku był arcsin, to wtedy całka jest łatwa a tak to nie mam pomysłu na nią.
23 kwi 20:36
Krzysiek: ponawiam, moze ktos ma pomysl?
23 kwi 21:06
majka: Trapez równoramienny o podstawach 6√3cm i 2√3cm opisany jest na okręgu o promieniu 3cm.Oblicz
pole i miary kątów tego trapezu.
23 kwi 21:15
Krzysiek: odswiezam
23 kwi 21:47
martyna: jeszcze raz
23 kwi 22:00
Krzysiek: Czy to idzie zrobic?
23 kwi 22:23
Krzysiek: Czy da sie to zrobic?
23 kwi 22:54
odswiezaM:
23 kwi 23:10
odswiezaM:
23 kwi 23:22
odswiezam:
24 kwi 00:50
pigor: ... . niech
| | 1 | | dx | | 1 | | dx | |
arctg√x=t , to √x=tgt i |
| * |
| = dt ⇒ |
| * |
| = dt ⇒ |
| | 1+x | | 2√x | | 1+tg2t | | 2tgt | |
| | arctg√x | | arctg√x | |
⇒ dx= 2tgt(1+tg2t)dt , zatem ∫ |
| dx= ∫ |
| dx= |
| | √x−x2 | | √x(1−x) | |
| | t | | 2t(1+tg2t) | |
= ∫ |
| * 2tgt(1+tg2t)dt= ∫ |
| dt= ... i idę spać.  |
| | tgt(√1−tg2t) | | √1−tg2t | |
24 kwi 01:32
odswiezam: dzieki, tam byl jednak arcsin! masakra, a Twoja calka jest zla niestety
24 kwi 13:07