Liczby rzeczywiste
Technik:
Jeśli pewne działanie, oznaczymy je @, jest wykonywalne w zbiorze A i istnieje taki element
e∊A, że dla każdego a∊A spełnione są warunki a@e i e@a to nazywamy je elementem neutralnym
działania @
b) W zbiorze liczb rzeczywistych określone zostało działanie @ w następujący sposób a@b=a+b−2
Oblicz (7@3)@5 .Sprawdź czy 2 jest elementem neutralnym działania @
a więc robię tak
(7+3−2)@5=8@5=8+5−2=11
sprawdzenie czy jest elementem neutralnym
a@2=a+2−2=a
a jeszcze podobnież trzeba zrobić
2@a=2+a−2=a tylko że mnożenie jest przemienne i chyba nie trzeba tego robić moim zdaniem
23 kwi 18:02
PW: Mnożenie tak, ale masz udowodnić dla działania @, co nie musi być oczywiste (nasze działanie @
nie jest przecież mnożeniem, wiec może być element neutralny lewostronny, a prawostronny − w
ogóle nie istnieć. Trzeba to sprawdzić.
23 kwi 18:31
Technik: to jeszcze podpunkt c) sprawdź czy 2 jest elementem neutralnym działania @ określonego w
zbiorze liczb rzeczywistych następująco
a@b=a−b+2
spr:
a@b=a−b+2
i teraz jak sprawdzić drugi przypadek
23 kwi 18:36
PW: 2@b=2−b+2=−b
2 nie jest elementem neutralnym.
23 kwi 18:59
Technik: czyli za a podstawiam 2 bo mam w zadaniu a∊A o to chodzi ?
23 kwi 19:02
PW: Pytałeś, czy 2 jest elementem neutralnym − pokazałem, że nie (po prostu podstawiamy a=2 i
patrzymy, czy wynik działania to b, czy nie b. Widać, że nie ma takiego e, że dla każdego b
e@b=b,
gdyż musiałoby być e−b+2=b,
co jest niemożliwe − nie ma takiej liczby e, że e+2=2b dla wszystkich b.
Przytaczając definicję napisałeś "dla każdego a∊A spełnione są warunki a@e i e@a", powinno być
e@a=a i a@e=a, może stąd niezrozumienie?
23 kwi 22:46
Technik: chyba właśnie źle to zrozumiałem

ale już wszystko wiem

jeszcze sobie poczytam o tym
23 kwi 22:50