CIĄGI.
KASIA.: Ciąg (an) jest kreślony wzorem: an = 3n − 1, gdzie n ∊ N+. Zatem liczba wyrazów ciągu
spełniających warunek a2n+4 < an+9 jest równa:
A. 1
B. 2
C. 3
D. 4
Proszę uzasadnić.
23 kwi 18:00
Kejt:
a2n+4=3(2n+4)−1=6n+12−1=6n+11
an+9=3(n+9)−1=3n+27−1=3n+26
6n+11<3n+26
23 kwi 18:02
KASIA.: i co dalej?
23 kwi 18:42
KASIA.: czy mógłby ktoś pomóc?
23 kwi 19:12
Janek191:
cd.
6 n + 11 < 3 n + 26
6 n − 3 n < 26 − 11
3 n < 15
n < 5
czyli n = 4
Cztery wyrazy ciągu spełniają ten warunek.
==================================
23 kwi 22:12