Rozwiąż nierówność
kamczatka: Rozwiąż nierówność:
6x+1>x2
Δ wychodzi √40=2√10
więc x1=3−2√3
x2=3+2√3
a nie wiem czemu w odpowiedziach mam wyniki 3−√10 i 3+√10
23 kwi 17:57
Dominik: x
2 − 6x − 1 < 0
Δ = 40
√Δ = 2
√10
| | 6 + 2√10 | |
x1 = |
| = 3 + √10 |
| | 2 | |
x
2 = 3 −
√10
lub
x
2 − 6x − 1 < 0
x
2 − 6x + 9 − 10 < 0
(x − 3)
2 − 10 < 0
(x − 3 −
√10)(x − 3 +
√10) < 0
x∊(3 −
√10, 3 +
√10)
23 kwi 18:04
Michał4561: | | −b−√Δ | | −b+√Δ | |
Wzór na x1 to |
| , a na x2 to |
| . |
| | 2a | | 2a | |
Zakładam, że przeniosłaś 6x i 1 na drugą stronę, więc u Ciebie b=−6, a=1,
√Δ=2
√10
x
2 analogicznie.
Rozwiązaniem będzie zbiór liczb (bo to jest nierówność):
(x
1;x
2) , czyli:
(3−
√10;3+
√10)
23 kwi 18:06
kamczatka: a co się stało z tą 2 przed √10 ? bo ja tak samo liczyłem tylko nie wiem czemu zabierają to
2.
23 kwi 18:09
Dominik: to zabieranie 2 nazywa sie dzieleniem
23 kwi 18:10
kamczatka: bo ja 6 z 2 w mianowniku skracałem to tak nie można chyba że −2√10 byłoby w nawiasie ?
23 kwi 18:12
kamczatka: jakby −2√10 było w nawiasie to wtedy było by można 6 i 3 skrócić ?
23 kwi 19:07