TRÓJKĄT.
KASIA.:

W trójkącie ABC odcinki AD,AC,DC,BD mają jednakową długość, równą 4(zobacz rysunek). Wobec tego
długość odcinka BC jest równa:
A. 4
B. 4
√3
C. 4
√2
D. 8
Uzasadnij.
23 kwi 17:56
KASIA.: Przypominam się.
23 kwi 18:39
ICSP: kreślę wysokość |CE| i mam że : |AE| = 2 , |EB| = 2 + 4 = 6
ale przecież |CE| jest wysokością w trójkącie równobocznym, zatem |CE| = 2√3
z twierdzenia Pitagorasa : |BC|2 = |EB|2 + |EC|2
podstaw i policz
Odp D
23 kwi 18:44
ICSP: tzn odpowiedź B
23 kwi 18:45
KASIA.: ale odp prawidłowa powinna być 4√3.
23 kwi 18:58
KASIA.: aa oki
23 kwi 18:59