| 1 | ||
jaką wartość przyjmuje x dla cosx= − | ? | |
| 2 |
| 1 | 4 | |||
Funkcja cosinus przyjmuje wartość − | dla | π (zobacz na wykresie tej funkcji). Skoro | ||
| 2 | 3 |
| 4 | ||
x= | π + 2kπ, gdzie k∊C | |
| 3 |
| 5 | ||
a nie moze to byc rozwiazanie x= | π? | |
| 6 |
| π | ||
zresztą nie wychodzi ani dla 5/6 ani 4/3. Mam równanie 2cos(3x− | )= −1 | |
| 2 |
| 1 | ||
2) Dla x ∊(0;π) cosx jest dodatni (a Ty masz − | ) | |
| 2 |
| 1 | ||
cos(3x − U{π}[2}) = − | ||
| 2 |
| 1 | 2 | 1 | 4 | |||||
3x − | π = | π + 2kπ ∨ 3x − | π = | π + 2kπ | ||||
| 2 | 3 | 2 | 3 |
| 7 | 11 | |||
3x = | π + 2kπ ∨ 3x = | π + 2kπ | ||
| 3 | 3 |
| 7 | 2 | 11 | 2 | |||||
x = | π + | kπ ∨ x = | π + | kπ ∧ k∊ℂ | ||||
| 9 | 3 | 9 | 3 |
| π | ||
2cos(3x− | ) = −1 dzielimy obustronnie przez 2 | |
| 2 |
| π | 1 | |||
cos(3x− | ) = − | |||
| 2 | 2 |
| π | 4 | |||
3x− | = | π + 2kπ, k∊C skąd to się wzięło pisałem wyżej ![]() | ||
| 2 | 3 |
| π | 4 | 11 | ||||
3x = | + | π + 2kπ = | π + 2kπ | |||
| 2 | 3 | 6 |
| 11 | 2 | |||
x = | π + | kπ, k∊C | ||
| 18 | 3 |
i trzeba uwzglednic 2 rozwiazania, jeszcze to po drugiej stronie "wybrzuszenia"
| π | 2kπ | 7 | 2kπ | |||||
@Dominik, wynik jest zly, ma wyjsc x= − | + | ⋁ x= | π + | |||||
| 18 | 3 | 18 | 3 |
| 1 | 8 | |||
cosx=− | również dla x= | π + 2kπ, dalszy ciąg rozwiązania analogicznie | ||
| 2 | 3 |
| 1 | π | 1 | ||||
dla | cosinus przyjmuje wartosc | , wiec na moj sposob dla − | to bedzie x= | |||
| 2 | 3 | 2 |
| π | π | 5 | 7 | |||||
+ | = | π, drugie rozwiazanie to | π, dalej no to trzeba powrocic do | |||||
| 2 | 3 | 6 | 6 |