Trójkąt w ukłądzie współrzędnych
nie-matematyk: I jeszcze jedno:
Środkowe trójkąta równoramiennego ABC o podstawie AB poprowadzone z wierzchołków A=(2,0) i
B=(0,2) są prostopadłe. Znajdź współrzędne wierzchołka C.
Obliczyłem, że punkt S (środek odcinka AB) ma współrzędne (1,1). A punkt C leży na prostej y=x.
Co dalej?
23 kwi 17:15
krystek:

M i N sa środkami boków i AN prostopade do BM
23 kwi 17:21
nie-matematyk: Rysunek mam. Dlaczego AN jest prostopadłe do BM

Nie wiem tylko jak dalej wyliczyć C
23 kwi 18:31
nie-matematyk: Nikt nie pomoże?
23 kwi 19:32