sinusy cosinusy tangensy
akante:
| sinx | | cosx | |
| + |
| +2=0 sinx≠−1 cosx≠0 |
| cosx | | 1+sinx | |
| sinx+sin2x+cos2x | |
| +2=0 |
| cosx(1+sinx) | |
| 1+2cosx | |
| =0 ⇔ 1+2cosx=0 cosx=1/2 |
| cosx | |
co źle robię? bo w odp jest −2pi/3 +2kpi i 2pi/3+2kpi
23 kwi 17:03
Mila: Na końcu masz błąd:
23 kwi 17:13
akante: cosx rowna sie 1/2 dla pir/3
czyli −1/2 dla −pi/3?
23 kwi 17:20
Mila:
| | 1 | |
Dla równania cos x= |
| masz serię rozwiązań: |
| | 2 | |
| | π | | π | |
x1= |
| +2kπ lub x2=− |
| +2kπ |
| | 3 | | 3 | |
| | 1 | |
Teraz tworzysz serię rozwiązań dla cosx=− |
| |
| | 2 | |
| | π | | π | |
x1= |
| +π+2kπ lub x2=− |
| +π+2kπ |
| | 3 | | 3 | |
| | 4π | | 2π | |
⇔x1= |
| +2kπ lub x2= |
| +2kπ |
| | 3 | | 3 | |
23 kwi 17:33
akante: kumam to

cos(pi+x)=−cosx
dziękuję
23 kwi 17:38
Mila:

y=cosx
23 kwi 17:38
akante: patrz mila a jak mam równanie np −cosx=sinx to moge sobie podzielić przez cosx i wtedy
powstanie tgx=−1
23 kwi 17:49
Mila: Możesz, zastanów się dlaczego.
Teraz znikam.
23 kwi 18:26
akante: nie mam pojęcia dlaczego dlatego że poprostu tak się da? i to jest logiczne
23 kwi 19:06
akante: przeciez błedów rachunkowych nie am to chyba można czy nie?
23 kwi 19:16
Mila: masz równanie
sinx+cosx=0
Nie wolno dzielić przez zero.
Jeśli dzielisz obie strony równanie przez wyrażenie z x, to musisz mieć pewność, że jest różne
od zera.
| | π | | π | |
gdyby cosx=0 to x= |
| a sin |
| =1⇔że,L≠P |
| | 2 | | 2 | |
Zatem możesz przez cosx podzielić obie strony równania: sinx=−cosx
23 kwi 22:59