ciąg arytmetyczny
Olga: Oblicz wyrazy a1 , a2 , a3 i a8 ciągu o wzorze ogólnym an = n(n + 1)(n+2)3
Uzasadnij że każdy wyraz tego ciągu jest liczbą naturalną.
Umiem obliczyć wyrazy ale nie wiem jak uzasadnić.
23 kwi 16:59
Ajtek:
Licznik: n(n+1)(n+2) to iloczyn trzech kolejnych l. naturalnych. Jedna z tych liczb dzieli się
przez 3.
| | n(n+1)(n+2) | |
Zatem wyrażenie |
| jest liczbą naturalną. |
| | 3 | |
23 kwi 17:03
Olga: ok dziękuje
23 kwi 17:05
Olga: mam jeszcze problem z tym zadaniem
Wyznacz ciąg arytmetyczny.
a1 + a2 = 7
a1 * a2 = 10
Policzyłam to ale źle mi wyszło
23 kwi 17:10
Technik:
no to policz jeszcze raz
a
1+r=7
a
1*(a
1+r)=10
a
1+r=7
a
12+a
1r=10
a
1=7−r
(7−r)
2+(7−r)r=10 do dzieła
23 kwi 17:14
Olga: kurcze zrobiłam to troche inaczej
a1 = 7 − a2
(7 − a2) * a2 = 10
7 a2 − a22 = 10
a2(7 − a2) = 10
a2 = 10 lub 7 − a2 = 10
−a2= 10 − 7
−a2=3 / *(−1)
−a2=−3
a1 = 7 − 10 = −3 lub a1 = 7 + 3 = 10
no i dalej liczyłam r i wzór ogólny ale nie wiem czy to co napisałam do tej pory jest dobrze
23 kwi 17:30
Olga:
23 kwi 17:36