w ostroslupie prawidłowym czworokątnym kąt sciany bocznej przy wierzchołku ostrosłupa ma miarę
α. Oblicz tangens kata jaki tworzy z plaszczyzna podstawy plaszczyzna przechodzaca przez
wierzcholek ostroslupa oraz srodki dwoch sasiednik bokow podstawy.
liczyłam to 2 razy i wyszło mi za kazdym razem inaczej do tego nie tak jak w odpowiedzi.. i nie
wiem co robie źle, moze juz rysunek skopany.. ?
w= a/2 * √2
zaraz jeszcze jeden rysunek zrobię zeby nie nabazgrac
czyli tam jest ten kąt którego tg trzeba policzyc..
| 1 | ||
x ma | *W .. czy ja poplątałam, liczyłam powoli dwa razy i źle. | |
| 2 |
czy poprawne ?
∡OPS=β− szukany tgβ
| a | ||
|EF|= | √2 | |
| 2 |
| a | ||
x= | √2 | |
| 4 |
| α | h | |||
ctg | = | |||
| 2 | 0,5a |
| α | ||
h=0,5a*ctg | ||
| 2 |
| 1 | α | |||
( | a)2+H2=(0,5a*ctg | )2 | ||
| 2 | 2 |
| 1 | 1 | α | |||
a2+H2= | a2ctg2 | ||||
| 4 | 4 | 2 |
| 1 | α | 1 | ||||
H2= | a2ctg2 | − | a2 | |||
| 4 | 2 | 4 |
| 1 | α | |||
H2= | a2(ctg2 | −1) | ||
| 4 | 2 |