Rozwiąż równanie
Bałgi: Rozwiąż równanie 2cos2x − 4cosx + 3 = 0 w przedziale <−π, 2π> , z góry dziękuję
23 kwi 16:54
Bałgi: * <−2π, 2π >
23 kwi 17:02
use: skorzystaj ze wzoru;
cos2x=2cos2x−1
czyli ;
2cos2x=2*(2cos2x−1)=4cos2x−2 wiec po podstawieniu :
4cos2x−4cosx+3=0 wiedząc ze cosx miesci sie w przedziale <−1;1>
rozwiązujesz funkcje kwadratową, dla ułatwienia mozesz podstwaic zmienną t;
4t2−4t+3=0
liczysz delte itd....
(...)
23 kwi 17:06
use: zgubiłem wyżesz liczbe minus 2 przy podstawianiu 2cos2x
powinno byc
4cosx2−4cosx+1=0 (...)
23 kwi 17:07
Bałgi: a nie mogę skorzystać ze wzorów skróconego mnożenia ? wtedy cosx = 1/2 , prawidłowo ?
23 kwi 18:46