d
Nie lubie matmy : Może ktoś spraedzic czy mam dobrze?
Wyznacz równanie symetralnej odcinka o koncach A=(1;3) B=(−5;2)
Współrzędne środka odcinka (−2,−52 )
3=a+b /: ( −1)
2=−5a+b
−3=−a−b
2=−5a+b
−1=−6a
a=16
3=16 +b
b=176
y=16x +176
prosta prostopadla S(−2,−52 )
a1a2=−1
16 a2=−1
a2=−6
−52 =−6*(−2)+b
−52=12+b
−52−12=b
b=−292 y=−6x−292
23 kwi 16:51
krystek: Prawidłowy tok myslenia , rachunkowego błedu nie zauwazyłam.
23 kwi 16:53
Nie lubie matmy : ok dzięki
23 kwi 16:54
Ajtek:
Współrzędna y środka odcinka mi nie pasuje

.
Witaj
krystek
23 kwi 16:59