Przekształcanie wykresów funkcji
MsDX: Czy mógłby mi ktoś narysować taki wykres g(x) = | −3f(x−1)+1 | dla f(x) = x
2
23 kwi 16:33
aniabb:
23 kwi 16:34
use: Df=R ( dziedzina f(x))
g(x)=|−3*(f(x−1))+1|
g(x)=|−3*((x−1)2)+1|
g(x)=|−3*(x2−2x+1)+1|
g(x)=|−3x2+6x−2| tutaj juz nie powinno byc problemow < dziedzina g(x) =R>
23 kwi 16:38
MsDX: Ja to sobie rozbiłem na 3 funkcje
g
1(x) = f(x−1) + 1 <− to jest translacja o wektor [1,1]
g
2(x) = −3 f(x−1) +1 <− to jest powinowactwo prostokątne o skali −3
g
3(x) = |−3 f(x−1) +1 | <− to jest symetria częściowa względem osi OX dla y<0
Czy tak to można rozpisać

tylko nie potrafię zrobić tego powinowactwa o skali −3
23 kwi 16:48
use: MsDX nie wiem co to w ogole jest to powinowactwo xd

a tak w ogóle to nie lepiej po koleji
sobie to obliczyc , narysowac i odbic wzgledej osi ox :? ja zrobiłbym tak jak to pokazalem
wyzej a ty rob jak uwazasz
23 kwi 16:51
23 kwi 16:56
krystek: @use zrobiłeś poprawnie na poziomie lo
23 kwi 16:58
MsDX: Ok to dzięki. ale ja też jestem w lo i nam pani kazała to rozpisywać z użyciem profesjonalnych
stwierdzeń matematycznych
23 kwi 17:01
aniabb: Powinowactwo to inaczej rozciągnięcie

czyli mnożenie przez liczbę (skalę )
MsDX prawie dobrze rozpisane

tylko najpierw Powinowactwo, a dopiero potem Translacja o
wektor
24 kwi 08:31