ciągi arytmetyczne
Andzia: Oblicz a10 − b8 .
an = 3√2−n
bn = n2/3
23 kwi 16:15
aniabb: za n wstaw 10 do pierwszego i 8 do drugiego i policz
23 kwi 16:16
Andzia: tam powinno być a1o
23 kwi 16:16
aniabb: −2−4= −6
23 kwi 16:16
Andzia: Tyle to ja wiem . ale nie umiem tego policzyć
23 kwi 16:16
Andzia: policz mi to jak możesz bo ja nie umiem tego rozwiązać . Robiłam kilka razy ale wynik mam zły
23 kwi 16:17
aniabb: to napisz jak rozwiązujesz
23 kwi 16:18
Andzia: ale ja nie wiem w ogóle co mam z tym zrobić
23 kwi 16:19
aniabb: wstawić za n
skoro an=3√2−n to a10=3√2−10
3√2−10= 3√−8 = −2 bo (−2)3=−8
23 kwi 16:22
aniabb: analogicznie b tylko tam wstawiasz 8 bo chcesz b8
23 kwi 16:22
Andzia: a10 = 3√2−10 i tu chyba nic nie moge zrobić bo mam − pod pierwiastkiem
a8 = 82/3 = √8
23 kwi 16:22
Andzia: no i a1o − a8 = 0 − √8 = −√8
23 kwi 16:23
Andzia: oj a8 = 2
a1o − a8 = −2
23 kwi 16:24
aniabb: potrzebujesz b8 więc b8=82/3 = (23)2/3 = 22 = 4
zatem a10 − b8 = −2 −4 = −6
23 kwi 16:27
Andzia: już rozumiem
dziękuje
23 kwi 16:28