Funkcja kwadratowa z parametrem
gość: Dana jest funkcja f(x)= 2x2 − (k+1)x + k−1
a) Dla jakich wartości parametru k najmniejsza wartość tej funkcji jest mniejsza od −1?
b)Naszkicuj wykres funkcji g(x)=|f(x)| dla k=1
23 kwi 16:11
aniabb: a) dla (k+1)2−4•(k−1)•2 >8 policz
23 kwi 16:13
krystek: q<−1
23 kwi 16:13
aniabb:

niebieska to g(x) = | 2x
2 − 2x |
23 kwi 16:14
gość: aniabb, rozumiem, że wyliczam deltę. Ale dlaczego akurat większe od 8?
23 kwi 16:19
aniabb: | | −Δ | |
bo q= |
| u Ciebie 4a=8 |
| | 4a | |
23 kwi 16:20
23 kwi 16:20
gość: Faktycznie! Dziękuję Wam bardzo
23 kwi 16:21