S
Alexadra:): Środek S okręgu o równaniu x2+y2−2x+8y+12=0 jakie ma współrzędne?
23 kwi 15:58
aniabb: x=1 y=−4
23 kwi 15:58
Alexadra:): a z jakiego wzoru korzystałas?
23 kwi 15:59
krystek: x2+y2−2ax−2by+c=0 S(a,b)
i teraz porównujesz
−2a=−2 −2b=8
a=1 b=−4
S(1,−4) lub zwijasz
(x−1)2+(y+4)2−1−16+12=0
23 kwi 16:00
23 kwi 16:00
Alexadra:): aach super dzieki za info
23 kwi 16:02
Janek191:
Inaczej :
x2 + y2 − 2 x + 8 y + 12 = 0
( x − 1)2 − 1 + ( y + 4)2 − 16 + 12 = 0
( x − 1)2 + ( y + 4)2 = 5
======================
23 kwi 16:32
Janek191:
Inaczej :
x2 + y2 − 2 x + 8 y + 12 = 0
( x − 1)2 − 1 + ( y + 4)2 − 16 + 12 = 0
( x − 1)2 + ( y + 4)2 = 5
======================
23 kwi 16:34