sinusy cosinusy i tangensy
akante: 2(sinx+cosx)=tgx+1 Mam problemy z tym zadaniem pomoże ktoś?
23 kwi 15:30
wredulus_pospolitus:
jak z tego skorzystasz
23 kwi 15:31
akante: 2sinxcosx+2cos2x=sinx+cosx
2sinxcosx+2cos2x−sinx−cosx=0
23 kwi 15:38
akante: 2cosx(sinx+cosx)−(sinx+cosx)
(2cosx−1)(sinx+cosx)=0
| | 1 | |
cosx= |
| (((sinx=−cosx cosx=−sinx))) nie wiem jak rozwiazac to w nawiasach |
| | 2 | |
23 kwi 15:43
akante: 2cosx(sinx+cosx)−(sinx+cosx)
(2cosx−1)(sinx+cosx)=0
| | 1 | |
cosx= |
| (((sinx=−cosx cosx=−sinx))) nie wiem jak rozwiazac to w nawiasach |
| | 2 | |
23 kwi 15:43
akante: 2cosx(sinx+cosx)−(sinx+cosx)
(2cosx−1)(sinx+cosx)=0
| | 1 | |
cosx= |
| (((sinx=−cosx cosx=−sinx))) nie wiem jak rozwiazac to w nawiasach |
| | 2 | |
23 kwi 15:44
akante: 2cosx(sinx+cosx)−(sinx+cosx)
(2cosx−1)(sinx+cosx)=0
| | 1 | |
cosx= |
| (((sinx=−cosx cosx=−sinx))) nie wiem jak rozwiazac to w nawiasach |
| | 2 | |
23 kwi 15:44
akante: tu to samo (cosx−sinx)2+tgx=2sin2x
23 kwi 15:51
wredulus_pospolitus:
| | √2 | | √2 | |
cosx = −sinx <−−− czyli cosx = |
| i sinx = − |
| lub na odwrót (które ćwiarki |
| | 2 | | 2 | |
pasują

)
23 kwi 15:52
wredulus_pospolitus:
(cosx−sinx)
2 +tgx = 1 − 2sinxcosx + tgx
1+tgx = 2(sin
2x + sinxcosx)
| sinx+cosx | |
| = 2sinx(sinx+cosx)
|
| cosx | |
czyli:
2sinxcosx = 1 lub sinx = − cosx
23 kwi 15:54
akante: | | 3 | | −1 | |
od |
| pi i od |
| pi do 0 |
| | 2 | | 2 | |
23 kwi 15:57
akante: (cosx−sinx)
2+tgx=2sin
2x
cos
2x−2cosxsinx+sin
2x+tgx=2sin
2x
1−sin
2x−2cosxsinx+sin
2x+tgx=2sin
2x
| | sinx | |
1−2cosxsinx+ |
| =2sin2x |
| | cosx | |
cosx−2cos
2xsinx+sinx=2sin
2xcosx
cosx+sinx−2cos
2xsinx−2sin
2xcosx=0
1(cosx+sinx)−2sinxcosx(cosx+sinx)
(−2sinxcosx+1)(sinx+cosx)=0 co jest źle?
23 kwi 16:05
akante: ne rozumiem tego warunku sinx=−cosx wytlumacz proszę
23 kwi 16:05
wredulus_pospolitus:
| | √2 | |
ale co tu tlumaczyć ... sinx=cosx gdy x=45o czyli sinx=cosx= |
|
|
| | 2 | |
| | √2 | | √2 | | √2 | |
więc aby sinx=−cosx ... to sinx = − |
| a cosx= |
| lub sinx= |
| a cosx = |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | √2 | |
− |
| i tyle ... i patrzysz w ktorych ćwiartki pasują i wyznaczasz ten kąt |
| | 2 | |
23 kwi 16:10
akante: mhmm

to akurat rozumiałem mógłbys wyznaczyć a ja sobie przeanalizuję?
23 kwi 16:14
akante: | | √2 | | √2 | | pi | | √2 | |
np coś takiego cosx= |
| i |
| dla |
| przyjmuje wartośc |
| |
| | 2 | | −2 | | 4 | | 2 | |
| | pi | | −pi | |
warunek |
| +2kpi |
| +2kpi starczy? |
| | 4 | | 4 | |
23 kwi 16:18