Ulozyc rownanie okregu stycznego do...
Polaaa: Ulozyc równanie okręgu stycznego:
a) do prostej x+2y−3=0, wiedząc, ze promień wynosi
√5 a jego środek leży na Oy
b) do prostej 2x−y+4=0 w punkcie (−1,2), wiedząc, ze promień okręgu wynosi 5
c) do prostej x+2y=0 i prostej x−2y+1=0 w punkcie (−1,0)
d) do prostej 4x−3y+1=0 i oso Oy, wiedząc, ze środek tego okręgu leży na osi Ox
e) do dwóch prostych równoległych x+y−2=0, x+y+3=0 i przechodzącego przez punkt (1,0)
Dziękuję z góry
23 kwi 14:47
:): a) r musi być prostopadłe do prostej by była styczna.
23 kwi 14:52
Janek191:
a)
x + 2y − 3 = 0
r =
√5
S leży na osi Oy , więc S = ( 0; y)
Obliczam odległość punktu S od danej prostej:
A = 1, B = 2, C = − 3
x
0 = 0, y
0 = y
więc
| | I 1*0 + 2*y + (−3) I | | I 2 y − 3 I | |
d = |
| = |
| |
| | √12 + 22 | | √5 | |
ale d = r =
√5, zatem
| I 2 y − 3 I | |
| = √5 / * √5 |
| √5 | |
I 2 y − 3 I = 5
2y − 3 = − 5 ∨ 2y − 3 = 5
2y = − 2 ∨ 2y = 8
y = − 1 ∨ y = 4
S = ( 0; − 1) lub S = ( 0 ; 4)
Odp. ( x − 0)
2 + ( y + 1)
2 = 5 lub ( x − 0)
2 + ( y − 4)
2 = 5
albo
x
2 + ( y + 1)
2 = 5 lub x
2 = ( y − 4)
2 = 5
========================================
23 kwi 15:13
krystek: Odległośc środka okręgu S=(0,y) od prostej wynosi √5 .
23 kwi 15:13
Janek191:
W ostatnim wierszu powinno być : x2 + ( y − 4)2 = 5
23 kwi 15:15