Geometria analityczna
Deem:

Napisz rownanie okregu o srodku S = (5, −3) stycznego do okregu o rownaniu x
2 +y
2 = 8.
Na pewno rozwiazaniem bedzie (x−5)
2 + (y+3)
2, ale nie moge dojsc do tego, ile wyniesie r
2 w
tym rownaniu [wg odpowiedzi w ksiazce r
2=74]. Promien okregu o srodku w poczatku ukladu
wspolrzednych ma promien r2= 2
√2, a odleglosc |OS| =
√34. Jezeli by wiec odjac r2 od
dlugosci |OS|, wyszlo by − r1 =
√32−
√8, co sie nie zgadza z rozwiazaniem. Natomiast jesli
by brac pod uwage okrad styczny zewnetrznie, to dlugosc jego promienia to |OS| + r2, czyli
√32 +
√8.
Jak mam wiec to rozumiec?
23 kwi 13:53
wredulus_pospolitus:
dwa okręgi są styczne (zewznętrznie) do siebie jeżeli: r1+r2 = |SO|
dwa okręgi są styczne (wewnętrznie) jeżeli: |r1−r2| = |SO|
stąd te dwa przypadki
23 kwi 13:55
Deem: Natomiast jesli
by brac pod uwage okrad styczny wewnetrznie*
Mala poprawka
23 kwi 13:56
wredulus_pospolitus:
zamień √32 i √8 na ładniejsze liczby
23 kwi 13:56
Deem: Znowuz blad, przepraszam. Na poczatku napisalem |OS| − √34 i tyle wlasnie on wynosi.
23 kwi 13:58
Deem: W rownaniu okregu prawa strona to r2, wiec wychodzi i tak albo 34+8, albo 34−8, a to sie nie
zgadza z rozwiazaniem podanym w odpowiedziach, czyli 74.
23 kwi 14:01
wredulus_pospolitus:
niee
wychodzi r = √34 + √8 lub r= √34 − √8
czyli: r2 = ... lub r2 = ...
23 kwi 14:04
23 kwi 14:09
Deem: r2 = 42 + 8√17 ≈ 74
lub
r2 = 42 − 8√17 ≈ 10
teraz dopiero zauwazylem, ale znowu poleglem z pierwiastkami, da sie cos z tym zrobic, by
wynik byl dokladny?
23 kwi 14:11
wredulus_pospolitus:
nie ... niestety nie da się
23 kwi 14:20