matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
sinusy cosinusy
akante:
sinxcosx+tgx=2.5sinx
sinxcos
2
x+sinx
pi
=2.5sinx cosx≠0 x≠
+kpi
cosx
2
23 kwi 13:49
akante:
sinxcos
2
x+sinx=2.5sinxcosx sinxcos
2
x+sinx−2.5sinxcosx=0 sinx(cos
2
x+1−2.5cosx)=0 sinx=0 kpi cos
2
x−2.5cosx+1=0 cosx=t t<−1,1> t
2
−2.5t+1 Δ=6.25−4 Δ=2.25
2.5−1,5
2.5+1.5
1
√
Δ
=1.5 t
1
=
t
2
=
czyli cosx=
lub 2 co jest
2
2
2
sprzeczne czyli pi/3 +2kp i −pi/3 +2kp Dobrze mam?
23 kwi 13:55
Ajtek:
Wygląda ok.
23 kwi 13:56