gtrgtr
....: Wyznacz dziedzinę funkcji f(x) = logx (4x − 12·2x + 32).
23 kwi 13:21
aniabb: D:
x>0
x≠0
4x − 12·2x + 32>0
podstawiasz t=2x i rozwiązujesz t2−12t+32>0
23 kwi 13:24
Krzysiek : podstawa log czyli x≠0 i x≠1
liczba logarytmowan4x−12*2x+32>0 2x=t i rozwiazuj
23 kwi 13:25
Dominik: x > 0 ∧ x ≠ 1 ∧ 4x − 12*2x + 32 > 0
t = 2x ∧ t ≥ 0
t2 − 12t + 32 > 0
(t − 4)(t − 8) > 0
t − 4 < 0 ∧ t − 8 > 0
t < 4 ∧ t > 8
2x < 4 ∧ 2x > 8
2x < 22 ∧ 2x > 23
x < 2 ∧ x > 3
x > 0 ∧ x ≠ 1 ∧ x < 2 ∧ x > 3
finalnie
x∊(0, 1)∪(1, 2)∪(3, ∞)
23 kwi 13:25
Krzysiek : i tak jak napisala Ania podstawa x >0
23 kwi 13:26
....: a nie powinno być t<4 LUB t>8 ?
23 kwi 13:46
Dominik: a powinno, racja.
23 kwi 13:47
Dominik: 
za uwage
23 kwi 13:47
....: ok dzięki wielkie
23 kwi 13:47