...
....: (m+2)x2+(m+2)2 x +3m+2=0
mam problem z wyliczeniem delty tutaj:( ktoś może pomóc?
23 kwi 12:48
ICSP: a = (m+2)
b = (m+2)
2
c = 3m + 2
podstawić do wzoru i tyle. Nie wiem jaki może być problem
23 kwi 12:50
....: po prostu pokonują mnie obliczenia.
(m+2)2 * (m+2)2 − 4 (m+2) (3m+2) = ....
szczególnie nie wiem co z tą drugą częścią. wiem że − 4 (m+2) (3m+2) = − (12m+8) (m+2) ale
nie wiem jak to rozpisać żeby zrozumieć i żeby wychodziło. jakos krok po kroku rozpisać
mógłbyś/mogłabyś : − 4 (m+2) (3m+2) = − (12m+8) (m+2) ?
23 kwi 12:56
Dominik: Δ = (m + 2)4 − 4(m + 2)(3m + 2) =
= (m + 2)[(m+2)3 − 4(3m + 2)] =
= (m + 2)(m3 + 6m2 + 12m + 8 − 12m − 8) =
= (m + 2)(m3 + 6m2) =
= m4 + 6m3 + 2m3 + 12m2 =
= m4 + 8m3 + 12m2
23 kwi 13:34
....: dziękuję
23 kwi 13:47