pomocy
kaśka: W ostrosłup prawidłowy czworokątny wpisano sześcian o krawędzi 6 w taki sposób że cztery
wierzchołki sześcianu należą do krawędzi bocznych ostrosłupa, a pozostałe cztery do jego
podstawy. Ściana boczna ostrosłupa jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 30◯.oblicz
pole powierzchni tego ostrosłupa.
wychodzi mi 756 + 456 √3 a powinno być 756+300√3 pomozcie!
23 kwi 12:26
aniabb:

Pp= (6+12
√3)
2= 36+144
√3+432=468+144
√3
Pb=4•(6+12
√3)•(12+2
√3)/2 = 2•(72+12
√3+144
√3+72) = 288+312
√3
całość 756+456
√3
no nie chce być inaczej
23 kwi 14:04
kaśka: ok, dzięki
23 kwi 14:41
Myron: W obliczeniu Pb jest błąd, w drugim nawiasie powinno być (6+√3) i wtedy wynik to:
612+300√3.
14 lis 15:49
Weronika: Dobrze jest. Do pola bocznego bierzemy wysokość ściany bocznej czyli (12 + 2√3); obliczamy pole
trójkąta ( ściany bocznej ) i mnożymy x4.
31 mar 16:46