Wzor
Tadeusz: Czesc czy moglibyscie mi pomoc w znalezeniu wzoru na taka zaleznosc:
−−−−−|−−−−−−
y | x
y |
−−−−|−−−−−|−−−−−−
y | x | x |
y | x | |
y | | |
−−−−|−−−−−|−−−−|−−−−−|
y | x | x | x |
y | x | x |
y | x | |
y |
tzn gdy podamy 2 y generujemy 1 x, gdy podamy 3 generujemy 3 x, gdy 4, 6 itd... dla 5 by bylo
10.
Czyli
y x
2 1
3 3
4 6
5 10
Kombinuje i kurcze nie moge wzoru znalesc pomozecie ?
23 kwi 11:54
aniabb: ciąg 0 1 2 3 4 5
x to suma ciagu do y
bo
| | 2a1+(n−1)r | |
x= |
| •n gdzie a1=0 r=1 |
| | 2 | |
23 kwi 13:14