moneta i kostka
kinga: Ania i Maciek wymyślili grę, Ania rzuca losowo dwiema symetrycznymi monetami i jedną sześcienną
kostką do gry. Jeśli wypadnie co najmniej jeden orzeł i liczba oczek większa od 3 to wygrywa
Ania. Jeśli wypadną dwie reszki lub jedno oczko na kostce to wygrywa Maciek. W pozostałych
przypadkach będzie remis.
a) porównaj szansę Ani i Maćka
b) oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia C że będzie remis
23 kwi 11:18
aniabb:
|Ω|=4•6=24
|A|=3•3=9
|M|=1•6+4•1−1=9
|R| = 6
a) szanse są równe
b) P(C)=|R|/|Ω| = 6/24 = 1/4
23 kwi 11:23
kinga: a dlaczego maćka tak opisujesz |M|=1•6+4•1−1=9?
23 kwi 11:35
aniabb: bo 2 reszki i dowolna z kostki LUB (+) dowolna moneta i 1 oczko
no i minus jednocześnie 2 reszki i 1 oczko, bo policzyłam w obu przypadkach więc o raz za
dużo
23 kwi 11:46
kinga: dziękuję
23 kwi 11:55