Asia: Czy ktoś mógłby mi pomóc z wielomianami?
Mam obliczyć takie trzy działania:
1. 4x3 - 4√3x2 - x + √3
2. -1/2x6 + x5 - 1/2x4
3. (x2 - 2x)2 - 9x2
Bardzo proszę o pomoc. I jaką metodą można to obliczyć, żeby było w miarę prosto?
Wcześniejsze przykłady były łatwiejsze, ale z tymi nie mogę sobie poradzić.
17 wrz 20:16
gola: w 1. najpierw dzielisz ten wielomian przez (x-√3) i otrzymujesz (4x2-1)(x-√3) i potem to
(4x2-1) rozwiazujesz i wychodzi Ci w sumie (x-√3)(x-1/2)(x+1/2)
17 wrz 22:02
gola: 2. x4 (-1/2 + x - 1/2)= x4 (x-1)2
17 wrz 22:06
gola: 3. Najpierw wymnazasz ten pierwszy nawias i otrzymujesz (x4 - 4x3 + 4 x2 - 9x2)
dodajesz do siebie wszystko i wyciagasz przed nawias x2
x2 (x2 - 4x - 5)
nastepnie liczysz z Δ to co masz w tym nawiasie i otrzymujesz:
x2 (x+1)(x-5)
17 wrz 22:12
Asia: Ten ostatni wydaje się być najłatwiejszy z wszystkich trzech teraz. Nie rozumiem tylko
tego pierwszego, ale zapewne dlatego, że mam problem z pierwiastkami.
Niemniej jednak bardzo dziękuje, bo sama bym tego raczej nie zrobiła.
17 wrz 22:19
asdfasdfasdf: ostatnie da się zrobić znacznie prościej.
(x2 - 2x)2 - 9x2 = (x2 - 2x)2 - (3x)2 = (x2 - 2x - 3x)(x2 -2x + 3x) = (x2 -
5x)(x2 + x)=x2 (x-5)(x+1)
korzystałem ze wzoru a2 - b2 = (a-b)(a+b)
18 wrz 17:14