aaa
:):

| | 1 | |
Na rysunku obok przedstawiono wykres funkcji f(x)= |
| . Prosta równoległa do osi OX |
| | x2 | |
przecięła wykres funkcji w punktach A i B. Wykaż, że pole trójkąta ABC, gdzie C(3,−1), jest
większe lub równe 2.
Nienawidzę niczego wykazywać.

NIe umiem się do tego zabrać.
23 kwi 08:17
Artur_z_miasta_Neptuna:

przeczytaj treść jeszcze raz ... o czymś (co do tej prostej) zapomniałeś/−aś napisać
jeżeli nienawidzisz wykazywać ... to znaczy, że niestety − matematyka to dla Ciebie coś co
robisz 'automatycznie' (jak np. podawanie faktów historycznych)
23 kwi 08:22
:): Owszem, robie dużo rzeczy automatycznie, lecz to tez nie oznacza, że nie myślę.
Po prostu mi to nie idzie. Z nauczycielką robilismy może kilka zadań z wykaż, że w ciągu 3lat.
I te zadania były banalne (jak dla mnie).
Więc powiedzmy, że nie nauczyłem się od niej jak wykazywać trudniejsze przykłady. Jest wiele
takich osób jak ja i czuję się mocno urażony Twoimi słowami, bo odbieram to jakby nie była dla
mnie.
Wracając do zadania. Podałem wszystko to co było w treści.
23 kwi 08:31
:): *bo odbieram to jakby matematyka nie była dla mnie.
23 kwi 08:32
Artur_z_miasta_Neptuna:
jeżeli podałeś wszystko ... to nie jest to prawdą:
przykład:
C=(3,−1)
| | 1 | | 1 | |
PABC = |
| *(20*(3− |
| ) > 20 >> 2 |
| | 2 | | 100 | |
brakuje warunku, że ów prosta nie może być niżej jak y=1 ... czyli musi zachodzi y≥1
a jak wtedy to udowodnić

niech y=m:
h trójkąta = |m−3|
1
o m∊<1;3)
| | 1 | | 2 | | 3−m | | 3−1 | |
P = |
| *(3−m)* |
| = |
| ≤ (funkcja malejąca na tym przedziale) |
| =2 |
| | 2 | | m2 | | m2 | | 12 | |
2
o m∊(3;+
∞)
| | 1 | | 2 | | m−3 | | 1 − 1/m | | 1 − 0 | | 1 | | 1 | |
P = |
| *(m−3)* |
| = |
| = |
| > |
| = |
| ≥ |
| >2 |
| | 2 | | m2 | | m2 | | m | | m | | m | | 3 | |
c.n.w.
23 kwi 08:42
:): Teraz sam doszedłem do wniosku, że pkt A(−x,y), B(x,y)
Zaznaczyłem sobie to na wykresie. I powstał mi jakiś trójkąt ABC.
|AB|= 2x
h = y+1
Po przekształceniu doszedłem do takiej formy.
23 kwi 08:49
:): I jak tą formę rozwiązać?
23 kwi 08:50
Artur_z_miasta_Neptuna:
ehhh ... źle zaznaczyłem punkt C

a Ty źle przekształciłeś:
x*(y+1) ≥2
| | 2 | |
y+1 ≥ |
| (przy założeniu x>0 ... które bez problemu można poczynić) |
| | x | |
stąd:
patrzymy na licznik (bo mianownik >0)
1 − 2x + x
2 ≥ 0
(1−x)
2 ≥ 0 spełnione dla każdego 'x'
c.n.w.
23 kwi 09:03
:): Oki. Dziękuję.
23 kwi 09:04
asdf: znam dobry patent − zrób tak z 50 zadań tego typu, mi pomogło
23 kwi 09:26