matematykaszkolna.pl
f Tatanos: Równanie. f(f(x)) = x jak to rozwiązać? Zróżniczkować po x, dalej scałkować?
22 kwi 23:58
Basia: a coś o tej funkcji wiadomo ? jest różniczkowalna, całkowalna, różnowartościowa ? nie mogę różniczkować jeżeli nie wiem czy w ogóle jest różniczkowalna itd. najłatwiej byłoby gdyby było wiadomo, że jest różnowartościowa
23 kwi 00:04
Tatanos: Załóżmy, że jest różniczkowalna w całej dziedzinie.
23 kwi 00:05
PW: Dwa rozwiązania można zgadnąć: f1(x)=x
 1 
f2(x)=

x 
Kto da więcej (albo udowodni, że innych nie ma)?
23 kwi 00:26
PW: Są, te funkcje co wyżej wzięte z minusem oraz "sklejane" z tych czterech osobno dla x>0 i dla x<0.
23 kwi 00:32
Basia: skoro zapis f(f(x)) ma sens to musi być różnowartościowa bo gdyby nie była to byłoby tak: ∃x1≠x2 f(x1)=f(x2) = y ⇒ f(f(x1)) = f(y) = f(f(x2)) i f(f(x1))=x1 i f(f(x2)) = x2 ⇒ x1=x2 sprzeczność a skoro jest różnowartościowa to istnieje f−1(x) i mamy f−1(f(f(x)) = f−1(x) f(x) = f−1(x) a to jest możliwe ⇔ f(x) = x Artur z ............. rzuć na to okiem emotka
23 kwi 00:32
Basia:
 1 
⇔ f(x) = x lub f(x) =

x 
zżarło mi
23 kwi 00:34
PW: Pytanie jest intrygujące, można wymyślić takie dziwactwa, jak: f(x)=x dla x wymiernych
 1 
f(x)=

dla x niewymiernych
 x 
− też działa. Jeżeli pytanie było o to, czy istnieją takie funkcje, to już kilka przykładów mamy. Wymyślać można dalej, szkoda że Tatanos stracił zainteresowanie.
23 kwi 19:41