f
Tatanos: Równanie.
f(f(x)) = x jak to rozwiązać? Zróżniczkować po x, dalej scałkować?
22 kwi 23:58
Basia: a coś o tej funkcji wiadomo ? jest różniczkowalna, całkowalna, różnowartościowa ?
nie mogę różniczkować jeżeli nie wiem czy w ogóle jest różniczkowalna itd.
najłatwiej byłoby gdyby było wiadomo, że jest różnowartościowa
23 kwi 00:04
Tatanos: Załóżmy, że jest różniczkowalna w całej dziedzinie.
23 kwi 00:05
PW: Dwa rozwiązania można zgadnąć:
f
1(x)=x
Kto da więcej (albo udowodni, że innych nie ma)?
23 kwi 00:26
PW: Są, te funkcje co wyżej wzięte z minusem oraz "sklejane" z tych czterech osobno dla x>0 i dla
x<0.
23 kwi 00:32
Basia:
skoro zapis f(f(x)) ma sens to
musi być
różnowartościowa
bo gdyby nie była to byłoby tak:
∃
x1≠x2 f(x
1)=f(x
2) = y ⇒
f(f(x
1)) = f(y) = f(f(x
2)) i f(f(x
1))=x
1 i f(f(x
2)) = x
2 ⇒ x
1=x
2
sprzeczność
a skoro jest różnowartościowa to istnieje f
−1(x) i mamy
f
−1(f(f(x)) = f
−1(x)
f(x) = f
−1(x)
a to jest możliwe ⇔ f(x) = x
Artur z ............. rzuć na to okiem
23 kwi 00:32
Basia:
| | 1 | |
⇔ f(x) = x lub f(x) = |
| |
| | x | |
zżarło mi
23 kwi 00:34
PW: Pytanie jest intrygujące, można wymyślić takie dziwactwa, jak:
f(x)=x dla x wymiernych
| | 1 | |
f(x)= |
| dla x niewymiernych |
| | x | |
− też działa. Jeżeli pytanie było o to, czy istnieją takie funkcje, to już kilka przykładów
mamy. Wymyślać można dalej, szkoda że
Tatanos stracił zainteresowanie.
23 kwi 19:41