Gdzieś popełniam błąd i nie mogę się połapać
sos: Pole powierzchni bocznej ostrosłupa prawidłowego czworokątnego jest równe P, a kąt między
wysokościami jego dwóch sąsiednich ścian bocznych wychodzącymi z wierzchołka ostrosłupa jest
równy 2α. Oblicz długość krawędzi podstawy i wysokość ostrosłupa
22 kwi 23:35
Basia:

P = 4*
12*a*h = 2ah
spodki wysokości są w połowie krawędzi
stąd
| | a2 | | a2 | | 2a2 | |
x2 = (a2)2+(a2)2 = |
| + |
| = |
| |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
| | 2a2√2 | | a2√2 | |
P*sinα = |
| = |
| |
| | 4 | | 2 | |
| | 2P*sinα | |
a2 = |
| = P*√2*sinα |
| | √2 | |
a =
√P*√2*sinα
czy dotąd jest dobrze ?
sprawdź wynik, bo paskudny wyszedł
22 kwi 23:49
Arlekin: Mi wyszło a takie samo, H natomiast jeszcze brzydsze.
2 maj 16:56