światły umysł proszony o pomoc
ewa: TAK BARDZO PROSZĘ O POMOC

Znaleźć równanie płaszczyzny zawierającej dwie proste równoległe: L1 (x=2+3t ; y=1−t ; z=2+2t)
oraz L2 (x=1−s ; y=2+3s ; z=3+2s)
Bardzo proszę o pomoc bo jakoś nie umiem poradzić sobie z tym zadaniem, znam tylko tę metodę do
prostych prostopadłych, przy równoległych z tego co wiem postępuje się inaczej − nie wiem
jak:<
22 kwi 22:38
Krzysiek: potrzebujesz 2 wektory liniowo niezależne leżące w jednej płaszczyźnie.
jeden masz dany niech to będzie wektor kierunkowy prostej L1 oznaczmy przez 'u'
drugi wektor to 'v' gdzie v=wektor(AB)
A∊L1,
B∊L2
i teraz wektor normalny szukanej płaszczyzny to uxv
22 kwi 22:42
ewa: bardzo dziękuję, tak błagałam, a w sumie sama przed chwilą na to wpadłam, ale jeszcze raz
dzięki
22 kwi 22:48