matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pole wycinka koła
wiki:
Mam w zadaniu wycinek koła o mierze 120
o
a w nim wpisane koło o polu 9πcm
2
. Jak obliczyć pole wycinka?
22 kwi 22:14
Artur_z_miasta_Neptuna:
r=
x=
120
α =
(wiesz dlaczego
)
2
R = r+x P
koła
= πr
2
−> r = 3
r
sin60 =
−> x =
x
stąd R =
1
1
P
w
ycinka =
P
dużego koła
=
πR
2
= ...
3
3
22 kwi 22:21
wiki:
ok dzięki
22 kwi 22:32