trygonometria PILNE
JAJAJAJAJAJA:

Oblicz długości boków trójkata ABC mając dane
c=
√13 i tgα=1,5
22 kwi 22:05
Lipen: a/b=tgalfa
wyznacz sobie b
i tw Pitagorasa
22 kwi 22:06
JAJAJAJAJAJA: nie mogę się doliczyć właśnie, można wytłumaczyć?
22 kwi 22:11
wredulus_pospolitus:
tgα = 1,5 => b= 1,5*a
z tw. pitagorasa:
a2 = b2 = c2
czyli:
a2 + (1,5a)2 = (√13)2
wyznacz 'a' ... a następnie 'b'
22 kwi 22:14
Lipen:
a,b>0
a=1,5b
9/4b2 +b2=13
13b2=52
b2=4
22 kwi 22:15
JAJAJAJAJAJA: a czy z tgα = 1,5 to nie wychodzi ze a=1,5b ?
22 kwi 22:17
Lipen: no tak napisałem
22 kwi 22:18