ciąg arytmryczny
Andzia: Oblicz wyrazy a1,a2,a3 i a8 ciagu o wzorze ogólnym
an = n (n+1)(n+2)3
Uzasadnij że każdy wyraz tego ciągu jest liczbą naturalną.
Pierwszą część zadania zrobiłam
a1 = 2 , a2 = 8 , a3 = 24 , a8 = 240
Ale nie wiem jak zrobią tą cześć z uzasadnieniem
22 kwi 21:55
Dominik: zauwaz ze w liczniku masz iloczyn trzech kolejnych liczb naturalnych. jest on podzielny przez
3, zatem cale wyrazenie niezaleznie od danego n jest liczba naturalna.
22 kwi 21:56
Andzia: ok dziękuje bardzo
22 kwi 22:04