| 2x | ||
Pomoże mi ktoś policzyć pochodną f(x)=arctgx−12arctg( | ) ? | |
| 1−x2 |
| −2x2+2x | ||
Wychodzi mi | a ma wyjść 0 i nie wiem gdzie popełniam błąd niestety nie | |
| (1+x2)2 |
| 1 | 1 | 1 | 2(1−x2)−2x*(−2x) | |||||||||||||
− | * | * | = | |||||||||||||
| 1+x2 | 2 |
| (1−2x2)2 |
| 1 | 1 | 1 | 2x2+2 | ||||||||||||||
= | − | * | * | = | |||||||||||||
| 1+x2 | 2 |
| (1−x2)2 |
| 1 | 1 | 2(x2+1) | 1 | x2+1 | ||||||
= | − | * | = | − | = | |||||
| 1+x2 | 2 | (1−x2)2+4x2 | 1+x2 | 1−2x2+x4+4x2 |
| 1 | x2+1 | |||
= | − | = | ||
| 1+x2 | 1+2x2+x4 |
| 1 | x2+1 | 1 | 1 | |||||
= | − | = | − | =0 | ||||
| 1+x2 | (1+x2)2 | 1+x2 | 1+x2 |
jeszcze raz dzięki