Podaj wzór,którym jest określony ciąg:
wajdzik: Podaj wzór,którym jest określony ciąg:
| 1 | | 3 | | 5 | | 7 | | 9 | |
| ; |
| ; |
| ; |
| ; |
| ;... |
| 2 | | 4 | | 6 | | 8 | | 10 | |
| | 2n−1 | |
Wynik ma wyjść, |
| ale totalnie nie wiem jak tutaj do tego dojść  |
| | 2n | |
22 kwi 20:53
Dominik: trzeba po prostu zgadywac.
widac, ze dla 1szego wyrazu w mianowniku jest 2, dla 2giego 4, dla 3ciego 6, ..., dla n−tego 2n
po krotkiej obserwacji latwo mozna dojsc do tego, ze w liczniku jest 2n − 1.
22 kwi 20:55
wajdzik: Zgadza się, dzięki.
22 kwi 20:56
Basia:
no przecie widać, że liczniki to kolejne liczby nieparzyste
a mianowniki kolejne parzyste
przy czym licznik = mianownik−1
i tyle; nie ma do czego dochodzić
22 kwi 20:57
krystek: licznik an=1+(n−1)*2=2n−1
dla mianownika samodzielnie
22 kwi 20:57
Trivial:
| | k−1 | |
Nie musisz zgadywać. Z postaci tych ułamków mamy, że: an = |
| . Pozostało policzyć k. |
| | k | |
Dla n = 1 mamy k = 2, dla n = 2 mamy k = 4 itd... k = 2n, skąd
| | 2n−1 | |
an = |
| .  |
| | 2n | |
22 kwi 20:58