NWD, indukcja, wyznaczanie ostatniej cyfry...
My Hinami: Cześć.
Potrzebuję wyjaśnienia trzech zadanek przed kolosem. Zależy mi na pomocy z rozwiązaniem + w
miarę zrozumiałym wytłumaczeniu dlaczego tak, a nie inaczej...
Z góry baaardzo, bardzo dziękuję!

1. Przedstawić NWD(2772,360) w postaci 2772k + 360m, gdzie k, m ∊ Z.
2. Wyznaczyć ostatnią cyfrę liczby 7
2013
3. Korzystając z indukcji matematycznej pokazać, że 7 | 10
3n+1 − 3 * (−1)
n
22 kwi 20:51
wredulus_pospolitus:
ach ta teoria liczb

2. 7
2013 = 7*7
2012 = 7*49
1006
a teraz wiesz, że 49 (mod10) = −1 (mod10)
7*49
1006 (mod 10) = 7*(−1)
1006 (mod 10) = 7*1 (mod10) = 7
ogólna zasada −−− tak potęgujesz wykładnik aby zbliżyć sie do liczby która (mod10) = +/−1 (mod
10)
w tym momencie ladnie uprawszczasz całe wyrażenie i pozostają banalne obliczenia
22 kwi 21:05
wredulus_pospolitus:
3.
n=1
104 − 3*(−1) = 10'000 − 3 = 9997 <−−− pitu pitu ... głupota ... źle przepisane zapewne
zadanie
22 kwi 21:06
Eta:
@verdulus
3/ 104 +3= 10003 :7=1429
22 kwi 21:10
wredulus_pospolitus:
aaaa faktycznie
22 kwi 21:11
wredulus_pospolitus:
a nawet dobrze zapisałem tyle że się w pamięci nie powinno opuszczać nawiasow
22 kwi 21:12
My Hinami: Niestety...teoria liczb

Odnośnie zadania trzeciego przepisane jest dobrze i mam nawet rozwiązanie (chyba) ale nie
bardzo rozumiem w pewnych momentach co się wzięło z czego.
3. 7 | 10{3n+1} − 3 * (−1)
n
− Sprawdzenie dla n = 0
10
3*0+1 − 3 * (−1)
0 = 10 − 3 = 7 = 7 * 1
− Założenie
Założenie: 10
3k+1 − 3 * (−1)
k = 7t ∧ t ∊ N − 10
3k+1 = 3 * (−1)
k + 7t
Teza: 10
3(k+1)+1 − 3 * (−1){k+1) = 7s ⋀ s ∊ N
10
3k+4 − 3 * (−1)
k+1 = 7s ⋀ s ∊ N
− Dowód − I tego to już kompletnie nie rozumiem...i czy w ogóle to rozwiązanie ma jakiś sens
(sic!)
10
3k+4 − 3 * (−1)
k+1 = 10
3k +1 * 10
3 − 3 * (−1)
k+1 = 10
3(3 * (−1)
k + 7t) − 3 *
(−1)
k * (−1) = 3 * (−1)
k * 10
3 + 10
3 * 7t − 3 * (−1)
k * (−1) = 3 * (−1)
k * (10
3 + 1) +
10
3 * 7t = 1001 * 3 * (−1)
k + 10
3 * 7t = 7(143 * 3 * (−1)
k + 10
3) = 7s
22 kwi 21:21
wredulus_pospolitus:
My Hinami −−− nie miales/−aś indukcji matematycznej w liceum

dowód zawsze polega na tym, że
udawadniamy prawdę wyrażenia dla 'n=k+1' ... w trakcie dowodu wykorzystujemy założenie z 'n=k'
w ten sposób mamy ... że skoro to jest prawdą na k ... to także dla k+1
jako że na początku udowodniłeś to dla najmniejszego n=0 ... to w konsekwecji udowodnileś także
dla n=1 ... więc i dla n=2 ... i dla n=3 ... itd.
a tutaj 'dowod' mi się nie podoba
10
3k+4 −3*(−1)
k+1 = 1'000*10
3k+1 −3*(−1)
k*(−1) = 1'000*10
3k+1 +3*(−1)
k =
= 1'000*10
3k+1 −3*(−1)
k*1000 + 3*(−1)
k*1'003 = 1'000*(10
3k+1 −3*(−1)
k) +
3*1'003*(−1)
k
i teraz:
"10
3k+1 −3*(−1)
k" jest podzielne przez 7 z zalożenia
"1003" podzielne przez 7 (na kalkulatorze możesz sprawdzić

)
c.n.w.
22 kwi 21:27
My Hinami: Niestety kończyłem technikum z okrojoną matmą (max 2h w tygodniu) +1h dodatkowa i tak jakby
teraz mam braki...
Ten dowód też bardzo mi się nie podoba niestety...dzięki za naprowadzenie.
PS. 1003 nie jest podzielne przez 7 (reszta). 1001 owszem

Jeśli ktoś będzie miał inne pomysły odnośnie któregokolwiek zadania to bardzo chętnie je poznam
22 kwi 21:45