Całki, dzielenie
Krzysiek: Proszę o pomoc w rozwiązaniu takiego całkowania:
Nie wiem od czego zacząć, czy rozwiązać ją przez podstawianie czy przez części
∫(2−34√x)2/x3 dx
22 kwi 20:44
Trivial:
Zacznij od normalnego napisania przykładu.
Teraz gdy już coś widać trzeba dobrać odpowiednie podstawienie. Zdaje się że u = x
1/4
| | 1 | | 1 | |
zadziała wyśmienicie. Wtedy mamy du = |
| x−3/4dx = |
| u−3dx → dx = 4u3du, skąd: |
| | 4 | | 4 | |
| | (2−34√x)2 | | (2−3u)2 | |
∫ |
| dx = ∫ |
| *4u3du = ... |
| | x3 | | u12 | |
22 kwi 21:08
Mila:
Przekształcam wyrażenie:
| 2−34√x)2 | | 4−124√x+94√x2) | |
| = |
| |
| x3 | | x3 | |
=4x
−3−12x
−11/4+9x
−5/2
∫(4x
−3−12x
−11/4+9x
−5/2)dx 3 całki funkcji potęgowej
22 kwi 21:09
Krzysiek: Dzięki mila !
22 kwi 21:17
Mila: 
Mila
22 kwi 21:46