kresy zbiorów,ograniczoność zbioru itd.
MateuszZ: Bardzo prosze o pomoc

bo nie mogę sobie poradzic z tym zadaniem, gdyż jest zbyt
abstrakcyjne dla mnie:
Wykaż, że jesli zbiór A jest ograniczony z góry, to inf(−3A)=−sup(A) oraz wyznacz kresy zbioru
22 kwi 20:37
Basia: dla mnie też; i to stanowczo
co to niby ma być zbiór 5B albo −3A ?
na przykład 5ℂ to co to jest ? albo −3ℛ ?
22 kwi 20:40
Trivial:
Pewnie to jakiś skrót, np.:
c*A = { c*a | a ∊ A }
22 kwi 20:42
MateuszZ: 5B czyli pewnie 5*B
22 kwi 20:45
Trivial: Tylko że czegoś takiego jak 5*B nie ma.
22 kwi 20:47
MateuszZ: ja mialem tak napisane na kartce:5B albo −3A
22 kwi 20:48
Basia:
nie zgadza się
Trivial
A = {1−
1n: n∊N}
supA = 1
−3A to byłoby {−3+
3n: n∊N}
inf(−3A) = −3 ≠ −supA
tu są po prostu
same błędy w zapisie i tyle

chyba od studenta prawdopodobnie matematyki można czegoś wymagać
22 kwi 20:51
MateuszZ: | | 1 | |
wydaje mi się tak że 5B to jest B pomnożone razy 5 czyli gdy B=2− |
| to 5b bedzie |
| | 2 | |
22 kwi 20:51
MateuszZ: przepraszam gdy zrobilem jakies błędy ale dokładnie tak samo zapisalem jak mialem na kartce
22 kwi 20:54
Trivial: Masz rację
Basiu.
22 kwi 20:54
MateuszZ: Mogę liczyć na waszą pomoc Trivial i Basiu?

Ja niestety wole zadania z liczeniem niż takie
bardziej abstrakcyjne z dowodami
22 kwi 20:57
Trivial: To zadanie nie ma sensu.
22 kwi 20:59
MateuszZ: Czemu nie ma sensu? to jest taj jakby zadanie dwuczłonowe pierwszy jest z dowodem a drugi z
wyznaczeniem kresów. Starałem się wszystko zapisać dokładnie tak samo jak na kartce mialem.
22 kwi 21:02
Trivial: Starałeś się, ale nie wyszło i teraz nie ma sensu.
22 kwi 21:03
MateuszZ: Przepraszam za pomylke: tam jest inf(−3A)=−3sup(A). Może o to chodzi?
22 kwi 21:06
Basia:
no ostatecznie możemy się tak umówić, że
x*A = {x*an: an∊A}
ale i tak twierdzenie, które napisałeś jest fałszywe
przy takiej interpretacji można jedynie udowodnić, że:
A jest ograniczony z góry ⇒ inf(−3A) = −3supA
22 kwi 21:06
MateuszZ: juz poprawiłem właśnie:jeszcze raz bardzo przepraszam
22 kwi 21:07
MateuszZ: więc Basiu dobrze wywnioskowałaś z tym dowodem
22 kwi 21:09
MateuszZ: Basiu, postarasz sie to udowodnić? Bardzo bym prosil
22 kwi 21:17
Basia:
a dowód tego jest bardzo prosty
wystarczy napisać definicję supA i odpowiednie nierówności pomnożyć przez −3
samo wyjdzie
a = supA ⇔ ∀x∊A x≤a ∨ ( ∀x∊A x<a ∧ ∀ε>0 ∃x∊A x>a−ε ) ⇔
∀x∊A x≤a ∨ ( ∀x∊A x<a ∧ ∀ε>0 ∃x∊A x>a−13ε ) ⇔
(bo jak dla dowolnie małego, to i dla 13 z dowolnie małego też)
∀x∊A −3x≥−3a ∨ ( ∀x∊A −3x>−3a ∧ ∀ε>0 ∃x∊A −3x<−3a+ε ) ⇔
∀y=−3x∊−3A y=−3x≥−3a ∨ ( ∀y=−3x∊−3A y=−3x>−3a ∧ ∀ε>0 ∃y=−3x∊−3A y=−3x<−3a+ε ) ⇔
inf(−3A) = −3a = −3supA
22 kwi 21:20
Basia:
B = {2−1n: n∊N+}
supB = 2 infB = 1
sup(5B) = 10 inf(5B) = 5
22 kwi 21:22
MateuszZ: dziekuję bardzo
22 kwi 21:29