ciąg arytmetyczny
Paulina: Długości boków trójkąta prostokątnego tworzą ciąg arytmetyczny. Oblicz długości
przyprostokątnych, jeżeli przeciwprostokątna ma długość 10.
22 kwi 20:31
wredulus_pospolitus:
a1,a2,a3
a12+a22=a32 <−−− tw. pitagorasa
a3 = 10
wyznacz a1 i r
22 kwi 20:34
Paulina: dzięki

dam znać czy mi wyszło
22 kwi 20:35
Paulina: kurde stanęłam w miejscu

jak robię twierdzenie Pitagorasa to brakuje mi jednej danej
a
12 + a
22 = 10
2
a
12 + a
22 = 100
to zaczęłam wyliczać r i też nic
a
n = a
1 + (n−1)r
10 = a
1 + 2r
22 kwi 20:50
Lipen: Skorzystaj z własności ciągu arytmetycznego 2b=a+c
22 kwi 21:29
wredulus_pospolitus:
Lipen ... ale tutaj nie ma co korzystać ... ma za mało danych ... konieczna jest jeszcze jakaś
(w sumie dowolna) informacja, jak np. obwód, pole, stosunek bokow, a1 ... cokolwiek
22 kwi 21:31
krystek:
a1+2r=10
a12+(a1+r)2=102
______________________
22 kwi 21:33
ICSP: boki :
a − r , a , a+r = 10 gdzie a > r oraz a > 0
a+r = 10 ⇒ r = 10 − a
boki :
2a −10 , a , 10
z twierdzenia Pitagorasa :
4a2 − 40a + 100 + a2 = 100
5a2 − 40a = 0
a = 0 v a = 8
boki :
6,8,10
22 kwi 21:37
Eta:

a>0 , a>r
a+r=10 ⇒ a= 10−r ,
r <10
(10−2r)
2+(10−r)
2=100 ⇒ r
2−12r+20=0 ⇒ (r−2)(r−10)=0 ⇒ r=2 v r=10 −−−odrzucamy
r= 2 , to: a= 8
6,8,10 −−− długości boków tego trójkąta
22 kwi 21:47
Paulina: dziękuję Wam bardzo

w końcu to zrobiłam
23 kwi 19:57