pomocy
monika10: Do akwarium w kształcie prostopadłościanu o wymiarach podstawy 50 cm i 40 cm, częściowo
wypełnionego wodą, dolano jeszcze 5 litrów wody. O ile podniesie się poziom wody w akwarium?
22 kwi 20:00
ICSP: 1l = 1dm
3 ⇒ 5l = 5 dm
3
50cm = 5dm
40cm = 4dm
V
1 = 5 * 4 * h − objęość przed dolaniem = 20h
V
2 = 5 * 4 * (h+x) − objętość po dolaniu , x − dm dolanej wody
V
2 = V
1 + 5
zatem :
20(h+x) = 20h + 5
20h + 20x = 20h + 5
20x = 5
| | 1 | |
x = |
| = 0,25 dm = 2,5 cm |
| | 4 | |
22 kwi 20:04
monika10: dzieki
22 kwi 20:06