analityczna
Magdalena: Dane są zbiory A={ (x,y): x−2y≥0 ⋀ x∊ ℛ ⋀ y ∊ ℛ } i B = { (x.y): y≥0,5x−2 ⋀ x∊ ℛ ⋀ y∊ ℛ }.
Zaznacz w układzie współrzędnych zbiór
A∩ B
A∪B
A\B
PROSZĘ O POMOC nie wiem jak takie zadanie się robi proszę o wytłumaczenie na rysunku
22 kwi 19:55
Magdalena: będzie ktoś łaskawy?
22 kwi 20:05
22 kwi 21:25
Magdalena: może ktoś wie jak zrobić to zadanie?
24 kwi 09:13
Magdalena: niestety nie dostanę tego rozwiązania
24 kwi 09:52
aniabb:

A∩B
24 kwi 10:13
aniabb: AUB to cała przestrzeń
A\B to obszar poniżej najniższej niebieskiej
24 kwi 10:14
Magdalena: ok jestem Ci strasznie wdzięczna dzięki Tobie będę mogła ruszyć następne zadania tego typu
24 kwi 10:22
Krzysiek : Madziu a czy tak trudno bylo wynaczyc zbior A . Przeciez rozwiazujesz graficznie nierownosc
x−2y≥0 to −2y≥−x to y≤0,5x rysujesz prosta y=0,5x i zaznaczasz ≤ czyli tez z brzegiem
natomiast zboior B te z rozwiazujesz graficznie −rysujesz prosta y=0,5x−2 i zaznaczasz wzystko
to co jset wieksze rowne czyli tez z brzegiem tej prostej i teraz
https://matematykaszkolna.pl/strona/1059.html
24 kwi 11:26
Magdalena:

Krzysiek nie było trudno ale mi to tak wychodzi zielony zbiór A a niebieski B i jak dla mnie to
A i B jest ∅
24 kwi 15:55
Magdalena: może ktoś mi wyjaśnic dlaczego źle to interpretuje?
24 kwi 16:05
Magdalena:
24 kwi 17:32
24 kwi 18:27