22 kwi 19:49
Basia:
ad.1
tg2x − 1 >0
(tgx−1)(tgx+1) > 0
t = tgx
(t−1)(t+1)>0
t∊(−∞; −1)∪(1;+∞)
czyli masz
tgx < −1 lub tgx>1
x∊(−π2+kπ; −π4+kπ) lub x∊(π4+kπ; π2+kπ)
dla k = 0 masz
x∊(−π2; −π4) lub x∊(π4; π2)
dla k = 1 masz
x∊(π2; 3π4) lub x∊(5π4; 3π2)
dla k=2 masz
x∊(3π2; 7π4) lub x∊(9π4; 5π2)
ostatnie już odpada bo jest poza przedziałem <−2π;2π>
dla k= − 1 masz
x∊(−3π2; −5π4) lub x∊(−3π4; −π2)
dla k= −2 masz
x∊(−5π2; −9π4) lub x∊(−7π4; −3π2)
pierwszy odpada z powodu jak wyżej
ostatecznie masz:
x∊(−7π4; −3π2)∪(−3π2; −5π4)∪(−3π4; −π2)∪
(−π2; −π4) ∪(π4; π2)∪(π2; 3π4)∪(5π4; 3π2)∪
(3π2; 7π4)
22 kwi 22:16