Kiełbasa - nierówność
Równina: Rozwiąż nierówność:
x
3≤9x
x
3−9≤0
nie mam pomysłu, może jakaś podpowiedź? proszę

próbowałam ze wzoru na różnice sześcianów...
22 kwi 19:45
ICSP: Raz jest x raz go nie ma

Musisz się zdecydować
22 kwi 19:49
Równina: x
3−9x≤0
tak ma być, przepraszam
22 kwi 19:50
pigor: ... o

no nie, bo przecież
x
3 ≤ 9 ⇔ x
3−9x ≤ 0 ⇔ x(x
2−3
2) ≤ 0 ⇔ x(x−3)(x+3) ≤ 0 ⇔
x∊(−∞;−3>U<0;3> . ...
22 kwi 19:51
Rodriguez: x3≤9x
x3−9x≤0
x(x2−9)≤0
x=0 lub x=3 lub x=−3
Odp.: x∊(−∞;−3>u<0;3>
22 kwi 19:55
Równina: dziękuje bardzo, już rozumiem!
22 kwi 19:56